menu

Zimní zeměpisné aktivity na Wigymu

Zimní zeměpisné aktivity na Wigymu

V lednu každého roku se mimo mnoho jiných aktivit vždy koná školní kolo zeměpisné olympiády. V kategorii B vyhrála Barbora Bolomová (2.B), v kategorii C Anton Sabol (4.B) a kategorii D Pavel Mičko (3.D). Tito tři nás velmi dobře reprezentovali v únorovém okresním (ostravském) kole olympiády. Nejlépe dopadl Pavel Mičko – krásná bronzová pozice. Blahopřejeme!

Spolupráce s univerzitami, resp. příprava žáků na vysokoškolské vzdělání, je pro nás jedna z priorit, a tak využíváme nabídky univerzit na realizování besed přímo u nás ve škole. Jednu z těchto besed realizoval 27. 2. 2024 pan RNDr. Martin Jurek, Ph.D. z katedry geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Olomouc. Ve třídě druhého ročníku prezentoval široké souvislosti různých problémů, kterým Evropa čelí či pravděpodobně čelit v brzké budoucnosti bude. Beseda navazovala na učivo o Evropě.

Spolupracujeme i s PřF Ostravské univerzity, kde nedávno proběhla exkurze pro seminaristy třetího ročníku na katedře fyzické geografie.

V neposlední řadě využíváme i nabídky kulturních institucí na obohacující akce, jako byla například diskuse s předním českým novinářem Tomášem Etzlerem v pořadu Novinářem v Číně. Ta se konala ve výjimečný den 29. 2. 2024 v porubském DK Poklad a účastnili se jí obě skupiny semináře z politické geografie. Věříme, že se diskuse podobně vysoké kvality uskuteční dříve než další přestupný rok.😊 Vlastně je to jisté, chystáme další besedy či účast na festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.