menu

Robotiáda 2024 – konečně medailové pozice!

Robotiáda 2024 – konečně medailové pozice!

Robotiáda je mezinárodní robotická soutěž konaná již tradičně ve VIDA! Science centru v Brně. Týmy z celé republiky i jiných zemí (Slovensko, Polsko, Maďarsko, Ukrajina) soutěží v několika robotických disciplínách, které jsou založeny většinou na platformě LEGO. Soutěže jsme se v minulosti pravidelně zúčastňovali a sbírali tak zkušenosti. A letos se konečně zadařilo:-)

Ročníku 2024 se zúčastnilo přes 550 soutěžících, Wigymáci vyrazili se čtyřmi týmy. Nejmladší tým Jméno nenalezeno ve složení Radim Čecháček a Ondřej Mareš (oba 2. B) soutěžili v kategorii neLEGO sprint, ve které se umístili na skvělém 4. místě.
Tercii B reprezentovaly týmy Lobotomie (Marek Horník, Štěpán Janas, Viktor Laník a Viktor Sieja) v kategorii SUMOπ^4 (Olaf Bača, Vincenc Eliáš, Lukáš Kubíček a Matěj Richter) v kategorii LEGO sprint. Roboti, které kluci sestavili, sice v soutěžním klání nepostoupili do finále, ale bezesporu byli důstojnou konkurencí ostatním a jejich konstruktéři a programátoři tak získali zkušenosti do dalšího ročníku.

Nejlépe se dařilo naší již tradiční dvojici Petr Němec a Jaromír Čudek, kterou tentokrát doplnili Michal Matoušek a Marco Kormaník (název týmu tak upgradovali na PJ2M Crew). Jednotlivě sestavili a naprogramovali roboty do 4 kategorií: Dálkový medvěd, Autonomní medvěd, LEGO Sprint a neLEGO Sprint. A právě v rychlostních kategoriích se kluci konečně dostali na stupně vítězů!

Sprintující neLEGO robot obsadil úžasné 3. místo, ještě lépe dosprintoval LEGO robot, a to na  fantastickém 2. místě. A zapomenout bychom neměli ani na výborné 7. místo v obtížné kategorii Autonomní medvěd.

Všem studentům gratulujeme! Doufáme, že se jim snaha při konstrukci robotů a programování robotů vyplatila minimálně skvělým zážitkem, a už se moc těšíme, jak ji zúročí v příštím ročníku.