menu

Pevnost papíru – postav most

Pevnost papíru – postav most

Přírodovědná větev sekundy a tercie nižšího gymnázia má stabilně v rozvrhu hodinu přírodovědných cvičení, v níž se řeší vybrané téma z pohledu biologie, fyziky, chemie a zeměpisu. V době distanční výuky, čili většiny školního času stráveného u PC či obdobném zařízení, je mechanický pokus jistě vítaným oživením.

V rámci tématu pevné látky 3B řešila mj. i pevnost papíru. Zdá se vám papír jako křehký a nepevný materiál? Materiál, na kterém určitě nejde postavit most? Samozřejmě nemyslíme most pro auta, v tomto případě pro knihy:-)

Žáci dostali za úkol s málem instrukcí a nápověd postavit dva mosty s různou délkou pilířů a jejich stabilitu a nosnost vyhodnotit.

V rámci svých zpravidla kvalitních protokolů dodali fotografie a napsali shrnutí o tom, jak se jim dařilo a co se dozvěděli.

Jedno shrnutí za všechny: “Zjistil jsem, že kratší pilíře dokáží udržet mnohem větší váhu, také že musí být pilíře stejně dlouhé a správně rozmístěné. Díky tomuto pokusu jsem zjistil, že papír dokáže udržet velkou váhu.”