menu

Dárek jménem Vánoční koncert v akci nekoupíte

Dárek jménem Vánoční koncert v akci nekoupíte

Dary k Vánocům mohou nabývat různých podob. Že není třeba za ně vyhazovat tisíce, a přesto mohou potěšit stejnou měrou darující i obdarované, vědí všichni, komu se dostalo po dvou letech příležitosti zavítat na tradiční Vánoční koncert Wichterlova gymnázia. Ať už na sebe vzali roli účinkujících, nebo diváků, s prázdnou neodcházeli. Odnášeli si hřejivý pocit sdílené radosti.

Pod taktovkami Jany Gajduškové, Marcely Tylečkové a Pavly Zimolkové ožívají hlasy nejmladších i nejstarších studentů Wigymu a na závěr i samotných pedagogů. Zdánlivě podružná role moderátora připadá letos Petrovi Nezdařilovi, který se jí rozhodně nezbaví snadno. S vášní i cimrmanovsky inteligentním vtipem propojují zprostředkované příběhy vzniku písní a poučené komentáře o autorech a charakteru skladeb  jako nit z Ariadnina klubka skladby, které ve své nesourodosti tvoří neobvyklou jednotu, a vzdálená století i různé kouty světa a rozličné jazyky k sobě mají najednou blíž, než bychom čekali.

Sólem trubky nás vánočně naladí Intráda Jiřího Ignáce Linka. Vzápětí uspáváme Jezulátko a vyrážíme s mudrci do Betléma. Nato je sakrální vystřídáno světským pečením koláčů v Podkrkonoší a zimní atmosféru posledních dní nám připomene píseň Snowman australské zpěvačky Sii. Do pohybu i diváky na sedačkách sálu porubského Pokladu dostává spirituál Haleluja, šabalaba se svou vtíravou snadno zapamatovatelnou melodií. Vrchlického Kouzlo Vánoc nechá cosi roztát i v nejtvrdší hrudi, nejchladnějším oku a nejtemnější duši a Tichá noc se prolne s divadelním vystoupením o králi, který dorazí do Betléma pozdě.

Sál už dávno zapomněl, že nad hypermarkety svítí hvězdy lákající k nákupům smyslných i nesmyslných darů, atmosféra je Vánoční s velkým V, a stejně tak se jmenuje i poslední číslo letošního koncertu. Zpívat může každý, kdo se nebojí, nepozorovaně provádíme inkluzi i mezi kantory a těm, kdo se neodvažují zapojit svůj hlas, vkládáme do ruky třeba triangl:-)