menu

Wichterlovo gymnázium žilo poezií

Wichterlovo gymnázium žilo poezií

Den poezie se v České republice slaví už od roku 1999, připomínáme si tak výročí narození básníka z nejznámějších, Karla Hynka Máchy. Festival oslavující poezii ožívá každý rok v listopadu všude tam, kde lidé básnictví milují a nepovažují je za literární popelku. I Wichterlovo gymnázium je jedním z takových míst.

Letos se mladí recitátoři sešli ve středu 9. listopadu v rekordním počtu bezmála padesáti přednášejících. Kromě soutěže samotné měli mladí umělci příležitost podívat se na poezii trochu jinak, než bývají zvyklí z běžných hodin českého jazyka. Naši soutěž poctil svou návštěvou Mgr. Martin Tomášek, Ph.D. z katedry češtiny Ostravské univerzity a spolu se svou studentku, slečnou Silvíí Bystřičanovou, připravili pro žáky dvouhodinovou dílnu poezie. Moc jim za jejich ochotu a přínosnou a zábavnou dvouhodinovku děkujeme.

Soutěžili jsme ve dvou kategoriích, nižší a vyšší gymnázium. Pro porotu sestávající z pedagogů a studentů posledních ročníků Wichterlova gymnázia (tímto děkujeme Lucce Kozelkové, Katce Peterkové a Tomu Hojgrovi, zasloužilým účastníkům z předchozích ročníků soutěže)  bylo  nesmírně těžké vybrat nejlepší recitátory, nakonec se ale po dlouhém a náročném rokování usnesla na následujících oceněních:

V kategorii nižší stupeň gymnázia dosáhli na první příčky následující studenti:

  1. místo: James Warren Honců z 3. A, který předvedl prozaický text Zdeňka Svěráka Betlémské světlo s jistotou téměř profesionální
  2. místo: Sofie Peer, žákyně primy A si pěkně poradila s básní Daniely Fischerové Skladatelův den
  3. místo: Valérie Bendová z kvarty A zase zaujala porotce ztvárněním prozaického textu Kateřiny Lužné Režisérka

Výsledky soutěže vyššího gymnázia přinášíme zde:

  1. místo: David Stryk z páté B se tak vžil do Hrabětova Blues na památku Vladimíra Majakovského, že si odnesl první místo ve své kategorii
  2. místo: Elen Henzlová z druhé D mistrovsky ztvárnila Nůž Jaroslava Seiferta
  3.  místo: Kristýna Marinčáková ze septimy B se výborně popasovala s Baudelairovou Mršinou

Do soutěže nazvané Aréna plná krásných slov můžeme za školu poslat pouze tři recitátory za kategorii próza a tři za poezii. Rozhodli jsme tedy takto: Za poezii se do klání zapojí David Stryk, Sofie Peer a Elen Henzlová, za prózu pak James Warren Honců, Valča Bendová a Vlasta Krejčiříková.

Jak viděl naše společné dopoledne jeden z porotců, si můžete přečíst ve studentském časopise Glossarium, zde je odkaz na Tomův článek.

Děkujeme všem zúčastněným za jejich příspěvky, doufáme, že spíše než soutěž to pro všechny bylo příjemně strávené dopoledne se zajímavými lidmi a texty. I za doktorem Tomáškem a slečnou Bystřičanovou putují naše díky za to, že s námi strávili svá dopoledne.