menu

Podzim ve fyzice

Podzim ve fyzice

Podzim byl na akce s fyzikální tématikou pro studenty velmi pestrý.

Velice úspěšné bylo družstvo ve složení Vojtěch David, Vojtěch Mohelník, Honza Lukovský, Ondřej Szymik a Eliáš Bencúr, kteří v letošním ročníku mezinárodní fyzikální soutěže Fyziklání online obsadili výborné druhé místo ve své kategorii v rámci ČR a v mezinárodním srovnání skončili sedmí. Ani ostatní tři družstva složená ze studentů kvinty B, sexty a třetích ročníků se v soutěži neztratila a skončila v první polovině výsledkové listiny.

Jelikož “Škola je nám stále malá”, tak se začátkem listopadu skupinka žáků vypravila do Ostravy-Radvanic, kde sídlí Fyzikálně technický zkušební ústav. Během exkurze jsme se dozvěděli o činnosti, kterou zde vykonávají zaměstnanci a jak je tento ústav důležitý pro naše životy. Následně jsme byli vtaženi do každodenního života pracovníků FTZÚ EX. Viděli jsme, jak se testují a následně certifikují výrobky, které mohou být vystaveny nebezpečí výbuchu.  Po ukázce výbuchu nám byla ukázána pracoviště s mnoha zajímavými technickými vymoženostmi.

 

Také studenti semináře Aplikované fyziky vyrazili mimo školní lavice  do Fakultní nemocnice Ostrava, kde navštívili tři odborná pracoviště. Seznámili se s činností robotického ozařovacího přístroje (CyberKnife), přístroje na včasnou diagnostiku onkologických onemocnění PET/CT a diagnostického rentgenu.

Ve škole jsme přivítali studenty a vyučující Fakulty elektrotechniky  a informatiky VŠB-TU, kteří našim žákům předvedli mnoho zajímavých  interaktivních technických  exponátů.