Archiv příspěvků 2011 – 2022

Na dně v Paříži a Londýně George Orwella

Mým oblíbeným a bezmezně obdivovaným autorem je George Orwell (1903-1950), vlastním jménem Eric Blair. Orwell byl anglický novinář, spisovatel a esejista. Nedávno jsem přečetla jeho knihu Na dně v Paříži a Londýně (Down and Out in Paris and London, 1933), a ta mě, ostatně jako valná většina jeho knih, fascinovala.
Vydání, které se mi dostalo do rukou, mělo vskutku autentickou patinu, která jen umocňovala obsah této knihy. Poházelo z nakladatelství Penguin Books a bylo vydáno roku 1989.
Kniha vypráví příběh samotného George Orwella živořícího v Paříži a následně i v Londýně. Z pozice chudého občana se sérií nešťastných náhod dostane mezi spodinu společnosti. V těchto kolektivech se pohybuje relativně dlouho, poněvadž zjišťuje, že situace tuláka je prakticky neřešitelná. Po té, co pochopí, že v Paříži se neuplatní, utíká do Londýna, kde má slíbenou pracovní příležitost, ovšem i zde ztroskotá a opět se zařadí mezi kočovné bezdomovce. Po čase se Orwellova situace vyřeší a získá stálé živobytí a opět holduje běžnému životu.
Dějová linie je prokládána krátkými, pro Orwella typicky objektivními esejemi, které kontrastují s poněkud tragickým příběhem. Na životní krach autor nahlíží ze všech stran a s nadhledem jej analyzuje.

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.