Archiv příspěvků 2011 – 2022

Seznamte se s fotobankou školní jídelny

Alternativní text

Instagramový profil Wigylunchy

Určitě to všichni sami znáte. Nudíte se a přemýšlíte o všem možném. Co budete dělat večer, jakým způsobem dokážete napsat všechny zítřejší testy, protože zkrátka nemáte pocit, že byste se během těch tří hodin strávených nad učebnicemi něco naučili, proč už nemohou být prázdniny a mezi tím vším chumlem myšlenek dostanete hlad a začnete vzpomínat, co jste vlastně měli na oběd.

Anebo se vám naskytne úplně jiná situace. Jdete ve škole právě najezení po chodbě a někdo se vás zeptá, co dobrého dneska v jídelně vařili. A poslední možností je ta, když večeříte večer doma s rodiči a ti se vás kromě tradiční otázky, jak bylo ve škole, zeptají, co jsem to měl dnes na oběd…

Vsadím se, že ve všech případech většina z vás vždy odpoví, nevím, nebo poněkud obsáhlejší větu, nějakou polévku a maso s bramborami, protože si zkrátka nemůžete vzpomenout na tradičně velmi dlouhý, specifický a nezapamatovatelný název jídla napsaný ve školním jídelníčku. A tím také vaše myšlení a diskuze na téma stravování o polední pauze obvykle končí.

Tyto časy jsou však dávno pryč. Žijeme v době chytrých telefonů a internetu, kdy jsou všichni lidé vzájemně propojeni skrze své účty na sociálních sítích, obohacují svět o své zážitky, názory a komentáře, a proto také jídlo ve školní jídelně Wichterlova gymnázia nezůstává pozadu. Revoluci přináší Wigylunchy. Co se pod tímto na první pohled tajemným názvem skrývá?

Wigylunchy je oficiální stránka na Instagramu (aplikace pro vytváření, upravování a následnému publikování fotek a videí), kde jsou už nějaký ten pátek denně zaznamenávány a ukládány do galerie jídla, která jste kdy požili v jídelně našeho gymnázia.

Každá fotka je doplněna o tzv. hashtagy, které informují o názvu jídla, dojmech při jeho požívání a mnohdy také dokáží člověka pobavit. Pro seznámení svých spolužáků, přátel a příbuzných s vaším stravováním a vzpomínání na kuře, které jste měli před týdnem nebo rajskou před lety stačí jediné – založit si profil na této síti a začít sledovat zmiňovanou stránku.

„Bylo mi líto, že škole, ač se aktivně prezentuje na Facebooku, chybí účet na Instagramu. Fotky doprovázené hashtagy nabízí přece tolik možností! Nakonec jsem se ale rozhodl založit účet jen naší výdejně jídla, a už to mi občas připadá jako příliš velké sousto,“ popisuje zrod myšlenky tohoto projektu jeho zakladatel. Jedním z cílů je pak zaznamenávání vývoje estetické kvality jídla,“ později dodává.

Kdo je vůbec již zmiňovaný strůjce této unikátní stránky? Asi je všem jasné, že jde o studenta Wichterlova gymnázia. Ten si původně přál, aby celý projekt zůstal v anonymitě. „Skrýt identitu člověka, který každý den jako blázen fotografuje svůj oběd není příliš jednoduché. Proto očekávám, že dříve či později budu odhalen,“ podotýká se smíchem.

Pokud někdy uvidíte onoho zakladatele projektu fotícího jídlo ve školní jídelně, neťukejte si na čelo, ale raději na svém chytrém telefonu nebo tabletu zkontrolujte účet na Instagramu, protože můžete očekávat, že zde za pár okamžiků uvidíte aktuální foto obědu. „V případě, že budu požádán o autogram, klidně se na řízek toho dotyčného podepíši,“ dodává autor s notnou dávkou ironie na závěr.

Přejeme vám dobrou chuť!

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.