menu

1. ročník kulinářských specialit druhých cizích jazyků

Kulinářské speciality

V úterý 15. března 2016 proběhl na naší škole první ročník pilotního projektu druhých cizích jazyků zaměřeného na tradiční speciality, dezerty a typické nápoje. Do projektu se letos zapojila předmětová komise jazyka německého a španělského.

Žáci maturitních ročníků připravovali dané speciality z německy a španělsky mluvících zemí, které posléze prezentovali. Vše posuzovala odborná komise ve složení: Michal Vavroš, Lukáš Průša, Pavla Zubíčková, Eva Davidová a Hana Korbelová.

Mezi německými dobrotami mohla odborná komise a žáci ochutnat např. Vídeňský řízek s bramborovým salátem, Cibulový koláč, Norimberské opékané klobásky, Sachrův  či Schwarzwaldský dort, jablečný závin nebo bavorské preclíky. Při tom proběhla také degustace speciálně kořeněné limonády Almdudleru nebo Vídeňské kávy.

Ve španělském týmu žáci představili a zároveň soutěžili s pokrmy jako gaspacho, chilli noc carne, paella, burritos, churrros, nachos a různé druhy pikantních omáček. K tomu se podával speciální nápoj sidra.

Nakonec si oba týmy společně zazpívali hymnu Evropské unie “Ódu na radost”, nejprve v německém a potom ve španělském jazyce.

Mezipředmětová jazyková akce byla žáky i pedagogy – porotci nadšeně přijata a s radostí se můžeme těšit na další ročník tohoto výjimečného gastronomického klání.