Archiv příspěvků 2011 – 2022

Svinovské volby nijak nepřekvapily, ty celostátní ale ano

(Pro Glossarium Tomáš Hojgr.) Jako člen komise jsem měl tu čest si letošní prezidentské volby pořádně „odsedět“. Průběh voleb však nikoho nezajímá, protože všichni upřeně hledí jen na jejich výsledek (ostatně k tomu také volby jsou). A jejich první kolo bylo v něčem překvapivé. Ve Svinově ovšem dopadly zcela „obyčejně“.

Svinov má okolo 4 tisíc obyvatel. Zároveň je ještě nutno podotknout, že byl rozdělen do 3 okrsků. Následující výsledky pochází tedy pouze z toho, v němž jsem zasedal.

Volební výsledky z mého okrsku, Autorovo dílo

Volební výsledky z mého okrsku, autorovo dílo

 

Dle očekávání. Do druhého kola se i u nás probojoval Andrej Babiš (331 hlasů) a Petr Pavel (230). Pomyslnou „svatou trojici“ uzavírá Danuše Nerudová (86 hlasů).

Dvěma poměrně vyrovnanými kandidáty se stali Pavel Fischer (48 hlasů) a Jaroslav Bašta (34 hlasů).

V tomto trendu „dvojic“ pokračovali i Marek Hilšer (15 hlasů) a Karel Diviš (12 hlasů).

Naši hvězdnou sestavu uzavírá Tomáš Zima se 3 hlasy.

(Josef Středula je v grafu uveden pouze z demonstrativních důvodů.)

Vítěz je jen jeden

Otřepaná fráze, která vůbec nemusí být pravdivá. V těchto volbách se však o její pravdivostní hodnotě nedá pochybovat. Jeden vládne všem. A tím jedním se stal Petr Pavel. Všichni ostatní totiž prohráli, někdo víc, někdo méně.

Andrej Babiš už podruhé za sebou prohrál v důležitých (ty minulé objektivně byly) volbách. Tyto neúspěchy mu podkopávají jeho „mýtický“ obraz dobrého samaritána a zachránce, který do politiky vstoupil proto, aby pomáhal lidem. Jenže lidé volili, a tedy i chtěli někoho jiného.

Danuše Nerudová počítala s větší podporou. Jejím nejcitelnějším úspěchem je však to, že se zviditelnila. Zároveň se i za jistou formu vítězství dá považovat to, že obsadila 3. místo ve všech okrscích napříč celou republikou.

To, proč Danuše Nerudová pohořela, co do počtu hlasů je otázkou, jíž by se měl skutečně někdo začít zabývat. Jedním vysvětlením je to, že její slabé výkony v televizních debatách (především v té, kde stála v duelu proti Petru Pavlovi) zapříčinily exodus voličů – některé možná odradila, jiní zase možná spatřili v Petru Pavlovi větší jistotu na poražení Andreje Babiše.

Tím druhým, značně nemilým vysvětlením je to, že průzkumy veřejného mínění pokrucují realitu. Je to totiž už podruhé, co 3. subjekt/kandidát v pořadí nedosáhl očekávaných úspěchů. V minulých volbách se bavíme o koalici Pir-STAN. Paralelou je i to, že jak Danuše Nerudová, tak Pir-STAN, mířili na mladé a liberální voliče. Stojí tedy za uváženou, jestli za jejich „neúspěchy“ stojí racionální důvody (odehnání voličů), nebo nevhodné zpracovávání (případně sběr) dat.

Smutnou ukázkou těchto voleb jsou i 2 senátoři – Marek Hilšer a Pavel Fischer. Oba reprezentují trošku jinou část voličů. Liberálové proti konzervativcům. Ačkoliv v poslední volbě prezidenta dosáhli oba slušných výsledků, tentokrát se jim na minulý úspěch nepodařilo navázat.

Zatímco Marku Hilšerovi „kradla“ voliče Danuše Nerudová, Pavel Fischer zase stál proti Petru Pavlovi. Ani jeden ze senátorů neměl proti těmto „velikánům“ šanci. O to víc, když se oba nechali pasovat do role „slabších“ kandidátů, a poté byli touto rolí uraženi. Oba získali výrazně méně hlasů než před 5 lety.

Jediný, kdo se snaží tvářit vítězně, je Jaroslav Bašta. Ovšem i on pohořel. Se 4,45 % přes celou republiku byl schopen oslovit pouze polovinu voličů SPD. Svou personou nebyl schopen ani udržet stávající voliče, natož získat nové. Takhle se „úspěch“ určitě nedefinuje.

Vítězně nedopadl ani Karel Diviš. Kandidát, který si musel své místo tvrdě vybojovat, si od voličů odnesl pouze 1,35 %. Je pravděpodobné, že část potenciálních hlasů si ztratil svým hyperaktivním vystupováním v debatách.

Zvláštností letošních voleb je i bývalý rektor UK Tomáš Zima, který nebyl ani pro-systémový, ani proti-systémový. Upřímně si ani neumím představit, kdo jej volil. Jisté je pouze to, že se svým počtem 30 tisíc hlasů by se ani nemohl stát občanských kandidátem.

Rudé duo a souboj na život a na smrt

Do druhého kola postupují Petr Pavel z 1. místa a Andrej Babiš z druhého.

Všem bylo jasné, že „AB“ dlouho neudrží masku hodného strýčka, ale jen málokdo si pomyslel, že ji odhodí už při 1. tiskovce.

Andrej Babiš hraje o všechno. Hraje ale především o své ego, a to se mu může stát osudným.

Svými ostrými, zákeřnými a imbecilními výroky si proti sobě může popudit značnou část společnosti – jenže to pro něj vlastně nepředstavuje žádný problém – tohle byla celou dobu jeho hlavní taktika. Aktuálně bude strašit válkou, chudobou a rudou minulostí svého soupeře, to vše proto, aby se stal prezidentem.

Přitáhne, či odláká?

To je oč tu běží. Čím více hlasů, tím jistější výhra. Při pohledu na „anti-Babišovce“ je jasné, že mají většinu, byť jen „malou“.

Petr Pavel bude dělat vše, aby k sobě přilákal voliče ostatních neúspěšných kandidátů. Zatím se dokonce zdá, že mu s tím budou někteří osobně asistovat. Potřebuje každého z nich.

Andrej Babiš bude zase dělat vše proto, aby Petra Pavla „zklamaným“ voličům znechutil. Je si totiž sám vědom, že jeho potenciální elektorát dosáhl maxima, musí tak tedy ten Pavlův snížit. A vzhledem k tomu, že se jedná i o člověka, který vlastní nejvíce mediálních domů v Česku, můžeme očekávat aktivní nasazení této gumovací mašinerie.

Příští dva týdny se nad českým mediálním rybníčkem zatáhnou mračna *****. Bude to masakr. Připravte si deštníky a doufejte, že vás nic nepokydá.

Doufejme, že náš česká vlajka ochrání; autorovo dílo.

Tagged as: , , , , , ,

Komentáře nejsou povoleny.