Archiv příspěvků 2011 – 2022

Nohavica nezklamal – klasicky

Jaromír Nohavica Gong 2013, vlastní zdroj

Jaromír Nohavica Gong 2013, vlastní zdroj

Ve čtvrtek 17. 12. se uskutečnil poslední ze šňůry koncertů Jaromíra Nohavici ve vítkovickém Gongu – nemohla jsem chybět!

Do velkolepého Gongu Jarek doslova vyplul z davu za doprovodu svého neméně skvělého kolegy Roberta Kuśmierského, který ho doprovázel famózní hrou na akordeon a klavír. Celý koncert zahájil tak trochu paradoxně skladbou Až to se mnu sekne. Když se aplaus uklidnil, pronesl několik vět spatra. Byl vtipný, stručný a výstižný, podívaná mohla začít.

V průběhu se střídaly jak písničky z posledního alba, tak staré pecky. Nohavica nejdřív nebyl spokojen s reakcemi publika, které jen v úžasu poslouchalo, ale zpívat se mu nechtělo, z čehož vznikla naprosto neopakovatelná improvizace na motiv Cukrářské bossanovy. Vymýšlel a zpíval text za pochodu, až se všichni poctivě chytli a od té doby zpívali skoro každou písničku. S překvapeními to ale nebyl konec, měli jsme možnost například slyšet narapovanou verzi známé básničky Když byl Pepa ještě malý. Ačkoliv  já osobně se tomuhle typu modernizace bráním, nešlo se nesmát. Krom toho všeho diváci uslyšeli i zbrusu novou, dosud nepublikovanou skladbu, která se objeví až na příští desce.

Nicméně v mnoha věcech byl Jarek konzervativní, ostatně jako vždy. Včas zmínil, že si nepřeje, aby byl v průběhu koncertu fotografován a k mému úžasu neposlušné jedince dost nekompromisně napomenul. Stejně tak to bylo s přídavky, mohli jsme se utleskat, ale “když máte padla, taky neděláte dál, co nemusíte”!

Celkově vzato vládla úžasná atmosféra. Střídalo se nadšení, když dav zpíval profláklého Hlídače krav i melancholie typická pro Kometu nebo Anděla. Celý koncert byl silný, vrcholem byl odchod ze scény, kdy se Nohavica i Kuśmierský proplétali do zákulisí Gongem, kterým otřásaly standing ovations. To všechno za halasného doprovodu písně tak symbolické – Ostravo!

 

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.